🎉 Vi har lanceret vores nye WordPress-plugin! Download nu

Oversættelse på tværs af kulturer: Formel eller uformel skriftlighed?

Når man oversætter en tekst fra et sprog til et andet, skal oversætteren blandt andet tage hensyn til originaltekstens grad af formalitet. I nogle tilfælde kan originalteksten være ret formel, i andre mere uformel. Afhængigt af det publikum, som den oversatte tekst er beregnet til, er oversætteren nogle gange nødt til at justere formalitetsniveauet i oversættelsen. I Holland er det almindeligt at skrive uformelt, mens man i Tyskland formel skrivning er mere almindelig.

For det oprindelige websted

Der er et par ting, du skal huske, når du overvejer, om du skal skrive formelt eller uformelt i din tekst.

Først skal du overveje, hvem din målgruppe er. Hvis du skriver til et almindeligt publikum, kan du sandsynligvis slippe af sted med et mere uformelt sprog. Men hvis du skriver til en bestemt målgruppe, f.eks. en professionel eller akademisk målgruppe, skal du bruge et mere formelt sprog.

For det andet skal du overveje, hvad formålet med din tekst er. Hvis du skriver noget, der skal læses af et bredt publikum, skal du sørge for, at dit sprog er klart og let at forstå. Men hvis du skriver noget, der er beregnet til en bestemt målgruppe, kan du bruge et mere specialiseret eller teknisk sprog.

Til oversættelse

Tænk på din målgruppes kultur. I nogle kulturer er formelt sprog normen, mens uformelt sprog er mere almindeligt. Du skal bruge det rette niveau af formalitet til din målgruppe. Oversættelse mellem kulturer kan være en udfordring, især når det drejer sig om at skrive formelt eller uformelt. I Nederlandene er det almindeligt at skrive uformelt, mens det i Tyskland er mere almindeligt at skrive formelt.

Eksempler

De følgende sætninger er skrevet i en uformel stil.

1. Mand, jeg er sulten! Jeg går ud og får noget at spise og ringer så tilbage til dig.

2. Vi er nødt til at afslutte dette, før vi kan gå nogen steder hen.

3. Når du skriver opgaver til undervisningen, skal du huske at bruge en mere formel stil, end når du taler med dine venner.

4. Lad mig vide, hvis du har brug for hjælp.

5. Du tager fejl! Jeg betalte femogtyve dollars for det!

De følgende sætninger er skrevet i en formel stil.

1. Jeg vil hellere have, at du skruer ned for fjernsynet.

2. Ifølge et øjenvidne fandt hændelsen sted omkring klokken tre om eftermiddagen.

3. Projektet skulle være afsluttet ved udgangen af denne uge.

4. Er du til rådighed til mødet i morgen?

5. Eleverne skal melde sig straks, når de kommer ind i deres klasseværelser.

6. Deltagerne opfordres til at vælge den vare, de ønsker.

 

Konklusion og tips

Bestem formålet med din tekst og den målgruppe, den er beregnet til.

er det vigtigt at beslutte, om du skal skrive uformelt eller formelt. Hvis du f.eks. skriver et brev til en ven, er det mere passende at skrive uformelt, end hvis du skriver et officielt dokument til en arbejdsgiver.

Brug den rigtige tone.

Uformel skrivning kan være venlig og afslappet, mens formel skrivning er formel og professionel. Prøv at tilpasse tonen i din tekst til det formål og den målgruppe, den er beregnet til.

Brug det rigtige ordvalg.

I uformelle tekster er det almindeligt at bruge korte og enkle ord, mens formelle tekster kræver mere formelle og komplekse ord. Prøv at vælge de ord, der passer bedst til tonen og formålet med din tekst.

Brug korrekt sætningsstruktur.

I uformelle tekster er det almindeligt at bruge korte og enkle sætninger, mens formelle tekster kræver mere komplekse sætninger. Prøv at opbygge sætningerne på en måde, der passer bedst til tonen og formålet med din tekst.

Brug korrekt tegnsætning.

I uformelle tekster er det almindeligt at bruge mindre formel tegnsætning, f.eks. forkortelser og udråbstegn, mens formelle tekster kræver mere formel tegnsætning, f.eks. kommaer og punktum. Prøv at bruge den tegnsætning, der passer bedst til tonen og formålet med din tekst.

Generelt er det vigtigt at overveje, hvilket formål og hvilken målgruppe du skriver til, og at bruge den rette tone, ordvalg, sætningsstruktur og tegnsætning. Hvis du følger disse fokuspunkter, vil din tekst komme godt ud til dine læsere, og de vil forstå, hvad du prøver at sige.

Har du stadig spørgsmål?

Så udfyld formularen nedenfor.

Relaterede blogs: